SQL

Wat is SQL?

SQL (Structured Query Language) is een programmeertaal die wordt gebruikt in data engineering om gegevens te beheren in relationele databases. SQL wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, te bewerken, op te slaan en te bekijken, en om relaties tussen verschillende gegevens te beheren en te query-en.

Met SQL kan je bijvoorbeeld gegevens uit een database ophalen, gegevens toevoegen, wijzigen of verwijderen, en complexere query’s uitvoeren om specifieke informatie te verkrijgen. SQL is een veel gebruikte programmeertaal voor het beheren van gegevens in zowel kleine als grote databases.

Wat-is-SQL
hoe-werkt-SQL

Hoe werkt SQL?

SQL werkt door middel van het uitvoeren van SQL-instructies (of “queries”) op een relationele database. Een relationele database is een gestructureerde verzameling van gegevens die is opgeslagen in tabellen met rijen en kolommen. SQL-query’s zijn specifieke opdrachten die je aan de database kunt geven, zoals het ophalen van gegevens uit een bepaalde tabel, het toevoegen of wijzigen van gegevens in een tabel, of het uitvoeren van complexere bewerkingen zoals het kopellen van gegevens uit verschillende tabellen.

Om een SQL-query uit te voeren, voer je de query in via een SQL-interface, zoals een command-line interface of een grafische gebruikersinterface. De database voert vervolgens de query uit en geeft het resultaat terug, waarmee je verder kan werken in je programma of applicatie. Dit proces kan worden herhaald om verschillende soorten gegevens uit de database op te halen en te bewerken.

SQL voor beginners

 • Installeer een relationele database op he computer, zoals MySQL of PostgreSQL. Dit geeft je een platform om SQL-queries uit te voeren en met gegevens te werken.
 • Maak een nieuwe database aan en voeg enkele tabellen en gegevens toe. Dit geeft je iets om mee te werken terwijl je leert hoe SQL werkt.
 • Maak verbinding met de database vanuit een SQL-interface, zoals een command-line interface of een grafische gebruikersinterface. Dit geeft je toegang tot de database zodat je SQL-query’s kan uitvoeren.
 • Probeer een aantal basis SQL-query’s uit, zoals SELECT om gegevens uit een tabel op te halen, INSERT om gegevens toe te voegen, en UPDATE om gegevens te wijzigen. Dit geeft je een eerste indruk hoe SQL werkt en wat je ermee kan doen.
 • Zoek naar meer geavanceerde SQL-concepten en probeer deze uit.
SQL-voor-beginners
Youtube kanalen SQL

Interessante Youtube kanalen voor SQL beginners

 • The Net Ninja: een YouTube-kanaal met een reeks video’s over SQL, van beginnersniveau tot gevorderden, met duidelijke uitleg en praktische voorbeelden.
 • Traversy Media: een YouTube-kanaal met verschillende video’s over SQL, waaronder cursussen, tutorials en video’s over specifieke onderwerpen zoals SQL-injecties en geavanceerde query’s.
 • Derek Banas: een YouTube-kanaal met video’s over verschillende onderwerpen, waaronder SQL. De video’s zijn duidelijk en toegankelijk, en bieden een goede basis om de taal te leren.
Online cursus SQL

Interessante online cursussen voor SQL beginners

 • SQL for Data Science” op Coursera: een gratis online cursus van Johns Hopkins University, die je vanaf het begin tot het einde door de basis van SQL leidt en je laat zien hoe je de taal kan gebruiken voor data-analyse en -visualisatie.
 • SQL Basics” op Udemy: een betaalde online cursus die je stap voor stap door de basis van SQL leidt, met duidelijke uitleg en praktische voorbeelden. De cursus is geschikt voor beginners en is gebaseerd op de MySQL-database.
 • SQL for Data Analysis” op edX: een gratis online cursus van de Universiteit van Californië, San Diego, die je laat zien hoe je SQL gebruikt voor data-analyse en -visualisatie, met praktische opdrachten en projecten.
SQL boeken

Interessante boeken voor SQL beginners

 • SQL for Dummies” is een goed boek voor beginners die willen leren hoe ze SQL kunnen gebruiken om gegevens uit een database te selecteren, te filteren en te sorteren. Het boek behandelt ook basisconcepten zoals tabellen, indexen en relaties.
 • Learning SQL” is een ander goed boek voor beginners. Het biedt een overzicht van de belangrijkste SQL-commando’s en laat zien hoe ze kunnen worden gebruikt om gegevens te wijzigen, te bewerken en te beheren.
 • SQL Cookbook” is een handig boek voor iemand met enige ervaring in SQL die op zoek is naar oplossingen voor specifieke problemen en gebruikstips. Het bevat veel voorbeelden van SQL-code die direct kunnen worden toegepast.
 • SQL in 10 Minutes” is een praktisch boek dat u snel leert hoe SQL te gebruiken om gegevens te bewerken en te beheren. Het biedt veel voorbeelden en oefeningen om de leerstof te versterken.
 • Advanced SQL” is een boek voor geavanceerde gebruikers van SQL die willen leren over geavanceerde SQL-concepten zoals subqueries, gegevens aggregatie en windows functies. Het biedt ook praktische adviezen over hoe SQL-code te optimaliseren voor betere prestaties.
 • SQL Performance Explained” is een uitgebreid boek dat dieper ingaat op hoe SQL-code kan worden geoptimaliseerd voor betere prestaties. Het biedt inzichten en aanbevelingen voor het optimaliseren van SQL-query’s en het beheren van gegevens in een database.

Voor- en nadelen van sql

Voordelen van SQL

 • SQL is een gestandaardiseerde taal, wat betekent dat het dezelfde syntax en commando’s heeft voor alle relationele databases. Dit maakt het makkelijker om te leren en te gebruiken.
 • SQL is een declaratieve taal, wat betekent dat je SQL-commando’s gebruikt om te beschrijven wat je wilt ophalen uit de database, in plaats van te specificeren hoe de gegevens moeten worden opgehaald. Dit maakt SQL-code gemakkelijker te lezen en te onderhouden.
 • SQL biedt een krachtig en flexibel data management platform. Met SQL kan je gegevens in een database selecteren, filteren, sorteren en wijzigen, en je kan ook geavanceerde taken uitvoeren zoals gegevens aggregatie en het maken van rapporten.
 • SQL is een efficiënte manier om gegevens te beheren en te analyseren. SQL-query’s kunnen worden geoptimaliseerd door de database-engine, wat betekent dat ze snel kunnen worden uitgevoerd, zelfs met grote hoeveelheden gegevens.
 • SQL is een veelgebruikte taal in de industrie en wordt ondersteund door veel database-systemen, waaronder MySQL, Oracle en Microsoft SQL Server. Dit maakt het makkelijker om SQL-vaardigheden te gebruiken in een professionele omgeving.

Nadelen van SQL

 • SQL is een specifieke taal die alleen gebruikt kan worden voor het werken met relationele databases. Als je gegevens wilt beheren die niet in een relationele database zijn opgeslagen, zoals bestanden of objecten in een cloud-opslagservice, moet je een andere taal of tool gebruiken.
 • SQL vereist een bepaald niveau van technische vaardigheden om te leren en te gebruiken. Als je geen ervaring hebt met het werken met databases, dan kan het enige tijd duren om de syntax en de concepten achter SQL te leren.
 • SQL kan complexe query’s bevatten die moeilijk te lezen en te onderhouden zijn. Als je niet goed oplettend bent bij het schrijven van SQL-code, kan je fouten maken die moeilijk te vinden en te corrigeren zijn.
 • SQL is niet geschikt voor bepaalde soorten taken, zoals het werken met ongestructureerde gegevens of het uitvoeren van geavanceerde machine learning-modellen. Als je deze soorten taken wilt uitvoeren, dan moet je een andere taal of tool gebruiken.
 • SQL is afhankelijk van de database-engine die wordt gebruikt om SQL-query’s uit te voeren. Sommige database-engines zijn sneller dan andere, dus als je wilt dat je SQL-code snel en efficiënt wordt uitgevoerd, dan moet je de juiste engine kiezen.

Wanneer is SQL interessant?

SQL is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het beheren van gegevens in een relationele database.

 • Als je een website hebt met een grote hoeveelheid gebruikersgegevens, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en profielinformatie, en je wilt een database maken om al die gegevens te bewaren. Met SQL kan je de database opzetten en beheren, gegevens toevoegen, wijzigen of verwijderen.
 • Als je een online winkel hebt en je wilt een database maken om al je productgegevens te bewaren, zoals prijzen, beschikbaarheid en afbeeldingen. Met SQL kan je de database opzetten en beheren, gegevens toevoegen, wijzigen of verwijderen.
 • Als je een programma hebt dat gegevens van verschillende bronnen moet samenvoegen, zoals gegevens uit een Excel-bestand, een CSV-bestand en een database. Met SQL kan je gegevens uit verschillende tabellen samenvoegen en complexe zoekopdrachten uitvoeren om precies de gegevens te krijgen die je nodig hebt.
 • Als je een grote hoeveelheid gegevens hebt die je wilt analyseren, bijvoorbeeld om trends te ontdekken of om voorspellingen te maken. Met SQL kan je de gegevens uit de database ophalen en gebruiken in een data-analyse programma om de gegevens te onderzoeken en inzichten te verkrijgen.

 

Wanneer-SQL-interessant
standaarden-binnen-SQL

Standaarden binnen SQL

Er zijn verschillende standaarden binnen SQL die zijn vastgesteld door de American National Standards Institute (ANSI) en de International Organization for Standardization (ISO). Deze standaarden geven aan hoe SQL moet worden gebruikt en geïmplementeerd, zodat verschillende database systemen met elkaar kunnen communiceren en onderling compatibel zijn.

De belangrijkste standaarden voor SQL zijn:

 • ANSI/ISO SQL-92: Dit is de eerste internationale standaard voor SQL, vastgesteld in 1992. Deze standaard bevat de basisbeginselen van SQL, zoals het opzetten van een database, het maken van tabellen en het uitvoeren van zoekopdrachten.
 • ANSI/ISO SQL 1999: Deze standaard, ook wel SQL3 genoemd, is uitgebracht in 1999 en bevat een aantal verbeteringen en uitbreidingen ten opzichte van SQL-92, zoals ondersteuning voor objectgeoriënteerde programmeren en XML-gegevens.
 • ANSI/ISO SQL 2003: Deze standaard, ook wel SQL:2003 genoemd, is uitgebracht in 2003 en bevat nog meer verbeteringen en uitbreidingen, zoals ondersteuning voor regelmatige expressies en windows functies.

Er zijn ook andere standaarden voor SQL, zoals de standaarden van de International Association for Structural Mechanics in Engineering (IASS), die zich specifiek richten op het gebruik van SQL in de bouw- en constructie-industrie. Het is belangrijk om de juiste standaard te gebruiken voor je specifieke situatie en doeleinden.

SQL tools & technologieën

Er zijn verschillende tools die kunnen worden gebruikt in samenwerking met SQL, afhankelijk van je specifieke behoeften en doelen. Sommige van de meest voorkomende tools die in samenwerking met SQL kunnen worden gebruikt, zijn:

Relationele database software

MySQL Oracle Database en Microsoft SQL Server. Deze tools kunnen worden gebruikt om een database op te zetten en te beheren, en om SQL-instructies uit te voeren om gegevens te bewerken en te bekijken.

SQL klanten

SQL-klanten, zoals SQL Server Management Studio, MySQL Workbench en Oracle SQL Developer. Deze tools bieden een gebruikersinterface waarmee je SQL-instructies kan intypen en uitvoeren, en waarmee je de resultaten van de instructies kan bekijken.

Data analyse programma’s

Data-analyse programma’s, zoals Tableau, Power BI en QlikView. Deze tools kunnen worden gebruikt om gegevens uit een SQL-database te halen en te visualiseren, zodat je trends en patronen ontdekt en inzichten verkrijgt.

Webontwikkeling technologieën

Webontwikkeling Technologieën, zoals HTML, CSS en JavaScript. Deze technologieën kunnen worden gebruikt om websites te maken die gegevens uit een SQL-database kunnen ophalen en weergeven, zodat gebruikers gegevens kunnen bekijken en bewerken via een webbrowser.

Programmeertalen

Programmeertalen, zoals Java, Python en C++. Deze talen kunnen worden gebruikt om programma’s te maken die SQL-instructies kunnen uitvoeren en gegevens uit een SQL-database kunnen verwerken, zodat je complexe taken kan automatiseren en geavanceerde analyses kan uitvoeren.

Cloudcomputing-platforms

Cloudcomputing-platforms, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Deze platforms kunnen worden gebruikt om een SQL-database te hosten en te beheren in de cloud, zodat je vanaf elke locatie toegang krijgt tot je gegevens en deze kan delen met andere gebruikers.

SQL automatisatie

SQL-automatisatie is het gebruik van SQL en andere tools en technologieën om bepaalde taken en processen te automatiseren die betrekking hebben op gegevens in een SQL-database.

Met SQL-automatisatie kan je bijvoorbeeld gegevens uit een SQL-database ophalen, verwerken en opslaan in een ander formaat, of gegevens uit verschillende bronnen samenvoegen en analyseren om inzichten te verkrijgen.

SQL-automatisatie helpt om tijd te besparen en fouten te voorkomen door bepaalde handmatige taken te vervangen door geautomatiseerde processen.

Er zijn verschillende manieren waarop SQL-automatisatie gebruikt kan worden, afhankelijk van uw specifieke situatie en behoeften. Sommige voorbeelden van SQL-automatisatie zijn:

 • Het programmeren van scripts of programma’s die SQL-instructies kunnen uitvoeren om gegevens uit een SQL-database te halen en te bewerken, zodat je complexe taken kan automatiseren en gegevens kan verwerken volgens bepaalde regels of criteria.
 • Het gebruiken van SQL-gereedschappen en platforms, zoals SQL Server Management Studio, MySQL Workbench en Oracle SQL Developer, om SQL-instructies te schrijven en uit te voeren en om de resultaten te bekijken en te analyseren.
 • Het gebruiken van data-analyseprogramma’s, zoals Tableau, Power BI en QlikView, om gegevens uit een SQL-database te halen en te visualiseren, zodat je trends en patronen kan ontdekken en inzichten kan verkrijgen.

 

sql voorbeelden

Online winkel of sociale netwerksite

Het opzetten van een database voor een website of een ander programma, zoals een online winkel of een sociale netwerksite. Met SQL kan je  de database opzetten en beheren, en gegevens toevoegen, wijzigen of verwijderen.

Databases

Het uitvoeren van geavanceerde zoekopdrachten in een database om specifieke gegevens te vinden of om te bepalen of aan bepaalde criteria worden voldaan. Met SQL kan je complexe zoekopdrachten maken en de resultaten bekijken om inzichten te verkrijgen.

Verschillende bronnen

Het samenvoegen van gegevens uit verschillende bronnen, zoals een Excel-bestand, een CSV-bestand en een database. Met SQL kan je gegevens uit verschillende tabellen samenvoegen en bewerken, zodat je een compleet beeld krijgt van de gegevens en deze kan gebruiken voor verdere analyses.

Rapporten

Het maken van rapporten met behulp van gegevens uit een SQL-database. Met SQL kan je  gegevens ophalen en verwerken, zodat je de gegevens kan presenteren in duidelijke en overzichtelijke rapporten die gemakkelijk te begrijpen zijn voor andere gebruikers.

SQL vs NoSQL

De vijf belangrijkste verschillen tussen SQL en NoSQL zijn:

 • SQL-databases zijn ontworpen om gestructureerde gegevens op te slaan en te beheren, die zijn georganiseerd in tabellen met rijen en kolommen. NoSQL-databases daarentegen zijn ontworpen om ongestructureerde gegevens op te slaan en te beheren, die mogelijk niet in de traditionele rijen en kolommen van een SQL-database passen.
 • SQL-databases gebruiken een vast schema, wat betekent dat de structuur van de database vooraf moet worden gedefinieerd voordat er gegevens kunnen worden opgeslagen. NoSQL-databases daarentegen gebruiken een dynamisch of flexibel schema, waardoor ze gegevens kunnen opslaan en beheren zonder een vooraf gedefinieerde structuur te vereisen.
 • SQL-databases zijn meestal gebaseerd op een relationeel model, wat betekent dat gegevens zijn georganiseerd in gerelateerde tabellen en kunnen worden opgevraagd met behulp van SQL-commando’s. NoSQL-databases daarentegen kunnen een verscheidenheid aan verschillende datamodellen gebruiken, zoals document, sleutel-waarde, grafiek of kolom.
 • SQL-databases worden vaak gebruikt voor transactieverwerking en online transactieverwerking (OLTP)-applicaties, die snelle en consistente toegang tot gegevens vereisen. NoSQL-databases daarentegen worden vaak gebruikt voor big data en real-time webapplicaties, die hoge schaalbaarheid en beschikbaarheid vereisen.
 • SQL-databases worden meestal beheerd en benaderd met behulp van een gespecialiseerd databasebeheersysteem (DBMS), zoals MySQL of Oracle. NoSQL-databases daarentegen worden vaak beheerd en benaderd met behulp van een gedistribueerd systeem dat is ontworpen voor schaalbaarheid en prestaties.

De beste SQL toepassingen

Er zijn veel goede toepassingen die gebruikmaken van SQL. Welke het beste is, is afhankelijk van de specifieke behoeften van een project. Enkele populaire toepassingen die gebruikmaken van SQL zijn:

 • WordPress – een open source CMS voor het maken van websites en blogs.
 • Drupal – een open source CMS voor het maken van complexe websites.
 • Tableau – een gebruiksvriendelijk datawarehousing- en business intelligence-platform.
 • Looker – een geavanceerde datawarehousing- en business intelligence-tool.
 • Salesforce – een populair CRM-systeem voor het beheren van klantrelaties.
 • Microsoft Dynamics – een CRM- en ERP-systeem van Microsoft.
 • Magento – een open source e-commerce platform voor het opzetten van online winkels.
 • Shopify – een gebruiksvriendelijk platform voor het opzetten en beheren van online winkels.
 • Zendesk – een klantenserviceplatform met geavanceerde functies voor het beheren van supporttickets en andere interacties met klanten.
 • Slack – een populaire communicatietool voor teams, die gebruikmaakt van SQL voor het opslaan van gebruikersgegevens en berichtengeschiedenis.