Amazon Web Services (AWS)

Wat is AWS? 

Amazon Web Services (AWS) is een cloud computing platform dat in 2006 werd gelanceerd door Amazon.com. Het stelt bedrijven en individuen in staat om verschillende diensten en applicaties in de cloud te draaien, zonder dat zij zelf de infrastructuur hoeven te beheren. Dit betekent dat je in principe alles wat je nodig hebt op één plek verzameld, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van servers, netwerken, databases of andere hardware.

AWS is ontworpen om schaalbaar, betrouwbaar en flexibel te zijn, zodat het kan worden gebruikt door zowel kleine als grote bedrijven, en voor verschillende doeleinden, zoals web hosting, content delivery, dataopslag, analyse, machine learning en nog veel meer.

Een van de grootste voordelen van AWS is dat het een pay-as-you-go-model heeft, wat betekent dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Dit maakt het erg aantrekkelijk voor startende bedrijven en individuen die nog niet veel middelen hebben om te investeren in dure hardware en infrastructuur.

AWS biedt ook een breed scala aan diensten en tools, zoals EC2 (Elastic Compute Cloud) voor het uitvoeren van virtuele machines, S3 (Simple Storage Service) voor het opslaan van gegevens en EBS (Elastic Block Store) voor het aanmaken en beheren van blokopslag. Daarnaast zijn er ook diensten voor beheer, beveiliging en monitoring van applicaties, zoals AWS CloudTrail, AWS Config en AWS CloudWatch.

Hoe werkt AWS?

AWS werkt door middel van een netwerk van datacenters die verspreid zijn over de hele wereld. Elk datacenter, ook wel een Availability Zone genoemd, bestaat uit meerdere servers en andere apparatuur die samenwerken om verschillende diensten en applicaties aan te bieden.

Bedrijven en individuen kunnen gebruik maken van AWS door zich te registreren voor een account en vervolgens te kiezen welke diensten en tools ze willen gebruiken. AWS biedt een breed scala aan diensten, waaronder computing, opslag, databases, netwerken, beveiliging, analytics, machine learning en nog veel meer.

Een van de belangrijkste diensten van AWS is Elastic Compute Cloud (EC2), een service waarmee gebruikers virtuele machines (ook wel EC2-instanties genoemd) kunnen lanceren en beheren. Gebruikers kunnen hun EC2-instanties configureren met de hoeveelheid rekenkracht, geheugen en opslag die ze nodig hebben, en deze vervolgens gebruiken om applicaties uit te voeren en gegevens te verwerken.

AWS biedt ook Simple Storage Service (S3), een opslagdienst waarmee gebruikers bestanden en gegevens in de cloud kunnen opslaan en ophalen. Gebruikers kunnen hun gegevens opslaan in S3-buckets en deze vervolgens delen met andere gebruikers of toegang geven tot hun eigen applicaties.

Naast EC2 en S3 biedt AWS ook een breed scala aan andere diensten en tools, waaronder databaseservices zoals Amazon RDS en Amazon DynamoDB, netwerkdiensten zoals Amazon VPC en Elastic Load Balancing, beveiligingsdiensten zoals AWS Identity and Access Management (IAM) en AWS Key Management Service (KMS), en nog veel meer.

AWS voor beginners

Om te beginnen met AWS zijn er een aantal stappen die je best volgt:

 • Maak een AWS-account aan: Om AWS te gebruiken moet je een account aanmaken op de website van AWS. Hierbij moet je je persoonlijke gegevens opgeven en een betalingsmethode instellen.
 • Kies de juiste diensten: AWS biedt een breed scala aan diensten en tools, en het kan overweldigend zijn om te beslissen welke je moet gebruiken. Begin met de diensten die relevant zijn voor jouw specifieke gebruiksscenario en werk van daaruit verder.
 • Configureer de diensten: Nadat je hebt besloten welke diensten je wilt gebruiken, moet je deze diensten configureren en instellen volgens jouw specifieke behoeften. Dit omvat het aanmaken van instanties, het instellen van beveiligingsgroepen en het bepalen van de opslagvereisten.
 • Begn met experimenteren: AWS biedt een gratis laag aan waar je verschillende diensten kunt uitproberen zonder kosten te maken. Maak hier gebruik van om te experimenteren en te leren hoe de verschillende diensten werken.
 • Leer meer: AWS biedt een uitgebreide documentatie en online trainingen om je te helpen leren over het platform en de verschillende diensten. Maak hier gebruik van om je kennis te vergroten en het beste uit AWS te halen.
 • Werk met een partner: Als je hulp nodig hebt bij het opzetten van AWS of het configureren van diensten, kun je overwegen om samen te werken met een AWS-partner. Dit zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in het werken met AWS en je kunnen helpen om het meeste uit het platform te halen.
Meer leren over AWS

Meer leren over AWS

 • Officiële AWS-documentatie: AWS biedt uitgebreide documentatie voor al zijn diensten, inclusief handleidingen, voorbeeldcode en best practices. Bezoek de documentatiepagina op https://docs.aws.amazon.com/
 • AWS Training and Certification: AWS heeft een breed scala aan trainingen en certificeringen beschikbaar voor verschillende niveaus en specialisaties. Bekijk de trainingsmogelijkheden op https://aws.amazon.com/training/.
 • AWSome Day Online Conference: Dit is een gratis online evenement georganiseerd door AWS, waar je kunt leren over AWS-diensten en -oplossingen via technische sessies, labs en demonstraties. Meer informatie vind je op https://aws.amazon.com/events/awsome-day/.
 • AWS YouTube-kanaal: Het officiële AWS YouTube-kanaal bevat video’s over AWS-diensten, oplossingen, evenementen en webinars. Bekijk het kanaal op https://www.youtube.com/user/AmazonWebServices.
 • AWS Well-Architected Framework: Dit is een verzameling best practices en richtlijnen voor het bouwen van veilige, betrouwbare en efficiënte cloudapplicaties. Download het framework op https://aws.amazon.com/architecture/well-architected/.
 • AWS-blog: De officiële AWS-blog biedt nieuws, updates, tutorials en use cases voor verschillende AWS-diensten. Bezoek de blog op https://aws.amazon.com/blogs/.
 • Online cursussen en tutorials: Er zijn verschillende websites en platforms die online cursussen en tutorials aanbieden over AWS, zoals Coursera, Udemy, Pluralsight, A Cloud Guru, Linux Academy en FreeCodeCamp.
 • AWS Whitepapers: AWS biedt whitepapers over verschillende onderwerpen, zoals architectuur, beveiliging, kostenoptimalisatie en databeheer. Download de whitepapers op https://aws.amazon.com/whitepapers/.
 • AWS-re:Invent: Dit is een jaarlijkse conferentie georganiseerd door AWS, waar je technische sessies, workshops, keynotes en hands-on labs kunt bijwonen om je kennis van AWS te vergroten. Meer informatie over re:Invent vind je op https://reinvent.awsevents.com/.
 • AWS User Groups en Meetups: Je kunt lokale AWS User Groups en Meetups bijwonen om te netwerken met andere AWS-gebruikers, ervaringen uit te wisselen en te leren van experts. Zoek naar evenementen in jouw omgeving op https://aws.amazon.com/community/user-groups/.

Voor- en nadelen van AWS

Voorbeelden van AWS

 • Efficiëntie: ML-modellen kunnen repetitieve taken automatiseren en optimaliseren, wat de efficiëntie van bedrijfsprocessen verbetert. Hierdoor kunnen bedrijven tijd en middelen besparen en hun productiviteit verhogen.
 • Nauwkeurigheid: ML-modellen kunnen gegevens analyseren en patronen ontdekken die anders moeilijk te vinden zijn. Dit leidt tot nauwkeurigere voorspellingen en beslissingen, wat bedrijven helpt om hun activiteiten te verbeteren en hun klanten beter van dienst te zijn
 • Kostenbesparing: Door het automatiseren van taken en het verbeteren van de efficiëntie, kan ML leiden tot kostenbesparingen voor bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het verminderen van menselijke fouten of het optimaliseren van de toeleveringsketen.
 • Personalisatie: ML kan worden gebruikt om gepersonaliseerde producten en diensten aan te bieden aan klanten op basis van hun voorkeuren en gedrag. Dit kan helpen om klanttevredenheid en loyaliteit te verbeteren
 • Snellere besluitvorming: ML-modellen kunnen grote hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren in realtime, waardoor bedrijven sneller beslissingen kunnen nemen op basis van actuele informatie.
 • Voorspellend vermogen: Door het gebruik van ML kunnen bedrijven trends en patronen in gegevens ontdekken en voorspellingen doen over toekomstige gebeurtenissen. Dit kan helpen bij het identificeren van potentiële problemen en het nemen van proactieve maatregelen om ze te voorkomen.
 • Veiligheid: ML kan worden gebruikt om fraude, hacking en andere bedreigingen voor de veiligheid van bedrijven te detecteren en te voorkomen. Dit kan de veiligheid van gegevens en systemen verbeteren en de reputatie van bedrijven beschermen.

Nadelen van AWS

 • Complexiteit: AWS biedt een breed scala aan diensten en tools, en het kan overweldigend zijn om te bepalen welke diensten het beste zijn voor jouw behoeften. Het kan ook complex zijn om deze diensten te configureren en te beheren, vooral als je niet veel ervaring hebt met cloud computing.
 • Kosten: Hoewel AWS een pay-as-you-go-model biedt, kunnen de kosten oplopen als je niet goed oplet. Het is belangrijk om de kosten goed te monitoren en ervoor te zorgen dat je alleen betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt.
 • Afhankelijkheid van een derde partij: Door het gebruik van AWS ben je afhankelijk van een derde partij voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van je applicaties en diensten. Als er problemen zijn met AWS, kan dit invloed hebben op de beschikbaarheid van je applicaties en diensten.
 • Beperkte controle: Omdat AWS een gedeelde omgeving is, heb je beperkte controle over de onderliggende infrastructuur. Dit kan beperkingen opleggen aan de configuratie van je applicaties en diensten en de manier waarop ze worden uitgevoerd.
 • Beveiliging: Hoewel AWS beveiligingsdiensten biedt, is het nog steeds belangrijk om je eigen beveiligingsmaatregelen te nemen en te zorgen voor een veilige configuratie van je applicaties en diensten. Er zijn gevallen geweest van beveiligingsproblemen bij het gebruik van AWS-diensten.

    Wanneer is het gebruik van AWS interessant?

    1. Schaalbaarheid: AWS biedt een breed scala aan schaalbare diensten en tools waarmee je snel en efficiënt kunt opschalen of afschalen.
    2. Flexibiliteit: AWS biedt een breed scala aan diensten en tools die je kunt gebruiken om jouw IT-infrastructuur op te bouwen en te beheren.
    3. Kostenbesparing: AWS biedt een pay-as-you-go-model, waarmee je alleen betaalt voor de diensten die je daadwerkelijk gebruikt. Dit vermindert de kosten voor hardware en infrastructuur en vermindert het risico van overinvestering.
    4. Betrouwbaarheid: AWS is ontworpen om betrouwbaar te zijn en biedt een hoge beschikbaarheid van diensten.
    5. Innovatie: AWS biedt een breed scala aan diensten en tools waarmee je nieuwe applicaties en diensten kunt ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de behoeften van jouw klanten.
    Wanneer is AWS interessant

    Zijn er bepaalde Standaarden binnen AWS?

    Amazon Web Services (AWS) heeft verschillende standaarden en best practices om klanten te helpen hun cloudinfrastructuur en -toepassingen effectief en veilig te beheren. Enkele belangrijke AWS-standaarden zijn:

    • AWS Well-Architected Framework: Dit is een verzameling van best practices en ontwerpprincipes die zijn ontwikkeld om klanten te helpen een veilige, betrouwbare, efficiënte en kosteneffectieve infrastructuur in de cloud te bouwen. Het raamwerk is verdeeld in vijf pijlers: operationele uitmuntendheid, beveiliging, betrouwbaarheid, prestatie-efficiëntie en kostenoptimalisatie.
    • AWS Security Best Practices: AWS biedt uitgebreide richtlijnen voor het beveiligen van je infrastructuur en applicaties op hun platform. Deze omvatten het beheren van identiteiten en toegang, het beveiligen van je netwerkinfrastructuur, het gebruik van encryptie, het implementeren van gegevensbescherming en het opzetten van monitoring en logging.
    • AWS Identity and Access Management (IAM): IAM is een belangrijk onderdeel van de AWS-infrastructuur en helpt je bij het beheren van de toegang tot je AWS-resources. Het stelt je in staat om gedetailleerde toegangscontroles en machtigingen toe te wijzen aan gebruikers, groepen en rollen.
    • AWS Service Organization Control (SOC) Rapporten: AWS onderhoudt verschillende SOC-rapporten (Type 1 en Type 2) om te voldoen aan industriestandaarden en nalevingsvereisten. Deze rapporten geven inzicht in de beveiligingscontroles en -processen van AWS.
    • AWS Compliance Programs: AWS neemt deel aan verschillende nalevingsprogramma’s en -certificeringen om te voldoen aan wereldwijde regelgevings- en industriestandaarden. Enkele van deze programma’s zijn GDPR, HIPAA, FedRAMP, PCI DSS en ISO 27001.

     

    Deze standaarden en best practices helpen organisaties bij het bouwen van veerkrachtige, veilige en schaalbare cloudoplossingen. Het is belangrijk om de AWS-documentatie en -richtlijnen regelmatig te raadplegen om op de hoogte te blijven van updates en nieuwe diensten.

    Welke technologieën, programmeertalen, tools, … worden vaak gebruikt in samenwerking met AWS?

    AWS is een veelzijdig cloudplatform dat een breed scala aan technologieën, programmeertalen, tools en frameworks ondersteunt. Hier zijn enkele veelgebruikte technologieën en tools in combinatie met AWS:

    Programmeertalen

    AWS ondersteunt een verscheidenheid aan programmeertalen zoals Python, Java, JavaScript (Node.js), C#, Go, Ruby, PHP en TypeScript. Klanten kunnen deze talen gebruiken om applicaties te ontwikkelen en te implementeren op AWS-diensten zoals Lambda, Elastic Beanstalk, EC2 en meer.

    Infrastructure as Code (IaC)

    Tools zoals AWS CloudFormation, Terraform en AWS CDK stellen ontwikkelaars in staat om infrastructuur te definiëren en beheren als code. Dit vergemakkelijkt versiebeheer, samenwerking en geautomatiseerde provisioning van resources.

    CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment)

    AWS biedt diensten zoals AWS CodePipeline, AWS CodeBuild, AWS CodeDeploy en AWS CodeStar om CI/CD-pipelines te creëren en te beheren voor het automatiseren van applicatie-ontwikkelingsprocessen.

    Containerorkestratie

    AWS ondersteunt containerorkestratietools zoals Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS), Amazon Elastic Container Service (ECS) en AWS Fargate. Deze tools helpen bij het beheren van containerized applicaties en microservices.

    Serverless computing

    AWS Lambda is een populaire serverless computing-service die het mogelijk maakt om code uit te voeren zonder het beheer van servers. Dit vermindert operationele overhead en stelt ontwikkelaars in staat zich te concentreren op het bouwen van applicaties.

    Data storage en databases

    AWS biedt een breed scala aan databasemogelijkheden, waaronder relationele databases (Amazon RDS, Amazon Aurora), NoSQL databases (Amazon DynamoDB), datawarehousing (Amazon Redshift), in-memory datastores (Amazon ElastiCache) en object storage (Amazon S3).

    Data-analyse en machine learning

    AWS biedt diensten zoals Amazon Athena, Amazon EMR, Amazon Kinesis en AWS Glue voor big data-analyse. Voor machine learning en AI zijn er diensten zoals Amazon SageMaker, Amazon Rekognition en Amazon Comprehend.

    Monitoring en logging

    AWS CloudWatch en AWS X-Ray zijn populaire monitoring- en loggingtools die helpen bij het opsporen van prestatieproblemen, het analyseren van loggegevens en het instellen van alarmen.

    Beveiliging

    Tools zoals AWS Identity and Access Management (IAM), AWS Key Management Service (KMS), AWS Security Hub en Amazon GuardDuty helpen bij het beheren en beveiligen van uw AWS-infrastructuur.

    DevOps-Tools

    Tools zoals Git, Jenkins, Docker en Kubernetes worden vaak gebruikt in combinatie met AWS-diensten om DevOps-processen te stroomlijnen en te automatiseren.

    AWS automatisatie

    AWS biedt een breed scala aan diensten en tools om automatisering te ondersteunen en te vereenvoudigen. Hier zijn enkele belangrijke automatiseringsmogelijkheden binnen AWS: 

    • Infrastructure as Code (IaC): AWS CloudFormation en AWS Cloud Development Kit (CDK) stellen ontwikkelaars in staat om infrastructuur te definiëren en beheren als code, waardoor het eenvoudig is om resources te provisionen en te beheren.
    • CI/CD-pipelines: AWS CodePipeline, AWS CodeBuild, AWS CodeDeploy en AWS CodeStar helpen bij het opzetten en beheren van CI/CD-pipelines. Deze diensten automatiseren het proces van het bouwen, testen en implementeren van applicaties, wat resulteert in snellere en betrouwbaardere releases.
    • Serverless computing: AWS Lambda maakt het mogelijk om code uit te voeren zonder het beheer van servers. Dit vermindert operationele overhead en stelt ontwikkelaars in staat zich te concentreren op het bouwen van applicaties.
    • Elastic Beanstalk: Amazon Elastic Beanstalk is een dienst voor het automatisch beheren van infrastructuur, deployment en schaling van applicaties. Het ondersteunt verschillende programmeertalen en platforms, waardoor het eenvoudig is om applicaties te bouwen, te implementeren en te beheren.
    • Auto Scaling: AWS Auto Scaling is een dienst waarmee je automatisch de capaciteit van je resources kan aanpassen op basis van de werklast. Het helpt bij het optimaliseren van de prestaties en het beheersen van kosten door het aantal resources te verhogen of te verlagen, afhankelijk van de vraag.
    • Event-driven architecture: AWS biedt diensten zoals Amazon Simple Notification Service (SNS), Amazon Simple Queue Service (SQS) en AWS Step Functions om event-driven architecturen te ondersteunen, waardoor applicaties automatisch kunnen reageren op gebeurtenissen en triggers.
    • Data pipeline automatisering: AWS Glue en AWS Data Pipeline zijn diensten die je kunnen helpen bij het automatiseren van data processing en ETL-taken, waardoor het eenvoudiger wordt om gegevens te verwerken en te analyseren.
    • Monitoring en logging: AWS CloudWatch en AWS X-Ray zijn tools die automatische monitoring, logging en alarmering mogelijk maken, zodat je op de hoogte blijft van de prestaties en beschikbaarheid van je applicaties en infrastructuur.
    • Back-up en herstel: AWS biedt diensten zoals AWS Backup en Amazon S3 om geautomatiseerde back-ups en herstel van gegevens mogelijk te maken, wat helpt bij het waarborgen van gegevensbescherming en bedrijfscontinuïteit.

    AWS voorbeelden

    Webhosting

    AWS biedt schaalbare en betrouwbare diensten voor het hosten van websites en webapplicaties. Je kan Amazon S3 gebruiken voor het hosten van statische websites en Amazon EC2, Elastic Beanstalk of AWS Lambda voor het hosten van dynamische websites en webapplicaties.

    Big-data analyse

    Met AWS-diensten zoals Amazon EMR, Amazon Kinesis, Amazon Redshift en Amazon Athena kan je grote datasets verwerken, opslaan en analyseren. Deze diensten stellen je in staat om real-time datastromen te verwerken, data lakes op te bouwen en complexe data-analysetaken uit te voeren.

    Machine learning en AI

    AWS biedt verschillende diensten voor machine learning, zoals Amazon SageMaker, Amazon Rekognition, Amazon Lex en Amazon Comprehend. Deze diensten stellen ontwikkelaars in staat om machine learning-modellen te bouwen, te trainen en in te zetten voor verschillende toepassingen, zoals beeldherkenning, tekstverwerking en spraakherkenning.

    IOT

    AWS IoT Core, AWS IoT Greengrass en AWS IoT Analytics zijn enkele AWS-diensten die helpen bij het bouwen en beheren van IoT-toepassingen. Met deze diensten kunnen apparaten veilig verbinding maken met de cloud, gegevens verzamelen en analyseren en op gebeurtenissen reageren.

    Serverless computing

    Met AWS Lambda kan je serverless applicaties bouwen en implementeren. Dit stelt je in staat om code uit te voeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van servers, waardoor je je kunt concentreren op het bouwen van functionaliteiten.

     

    Gaming

    AWS biedt verschillende diensten die specifiek zijn ontworpen om de prestaties en schaalbaarheid van gaming-applicaties te ondersteunen. Amazon GameLift is een voorbeeld van een dienst die helpt bij het inzetten, schalen en beheren van dedicated game servers.

     

    Content Delivery Network (CDN)

    Amazon CloudFront is een CDN-dienst die helpt bij het versnellen van de distributie van content, zoals webpagina’s, video’s en afbeeldingen, naar gebruikers over de hele wereld.

    DevOps

    AWS biedt verschillende diensten die DevOps-praktijken ondersteunen, zoals AWS CodeCommit, AWS CodePipeline, AWS CodeBuild en AWS CodeDeploy. Deze diensten helpen bij het automatiseren van de ontwikkelings-, test- en implementatieprocessen van applicaties.

     

    Back-up en opslag

    Amazon S3, Amazon Glacier en AWS Backup zijn enkele van de opslag- en back-updiensten die AWS biedt. Deze diensten stellen je in staat om gegevens veilig op te slaan, back-ups te maken en gegevens te archiveren.

     

    Hybrid cloud

    AWS Outposts en AWS Storage Gateway zijn voorbeelden van AWS-diensten die hybride cloudoplossingen ondersteunen. Deze diensten stellen organisaties in staat om hun bestaande on-premises infrastructuur te integreren met AWS-cloudservices, waardoor een naadloze overgang en samenwerking tussen lokale en cloudresources mogelijk wordt.

    AWS VS Microsoft Azure

    AWS (Amazon Web Services) en Microsoft Azure zijn beide toonaangevende cloud computing-platforms die een breed scala aan diensten en oplossingen bieden voor het bouwen, implementeren en beheren van applicaties. Hier is een vergelijking van AWS en Microsoft Azure op basis van enkele belangrijke aspecten:

    • Marktacceptatie en volwassenheid: AWS is in 2006 gelanceerd en is het oudste en meest volwassen cloudplatform op de markt. Het heeft een groter marktaandeel en een breder klantenbestand dan Azure. Microsoft Azure, gelanceerd in 2010, is de op één na grootste speler in de cloudmarkt en groeit snel.
    • Diensten en functionaliteit: AWS biedt meer dan 200 diensten, terwijl Azure meer dan 100 diensten aanbiedt. AWS heeft over het algemeen een grotere verscheidenheid aan diensten en functies, maar Azure biedt een sterke concurrentie op belangrijke gebieden zoals compute, opslag, databeheer en machine learning.
    • Integratie met bestaande technologie: Als je al gebruikmaakt van Microsoft-producten en -diensten zoals Office 365, Windows Server, SQL Server en Active Directory, kan Azure eenvoudiger te integreren zijn in je bestaande infrastructuur. AWS heeft echter ook integraties met veel populaire technologieën en platforms.
    • Prijzen: Het vergelijken van prijzen tussen AWS en Azure kan ingewikkeld zijn, omdat beide providers verschillende prijsmodellen en kortingsstructuren aanbieden. Over het algemeen zijn de prijzen van AWS en Azure vergelijkbaar, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke diensten en gebruikspatronen.
    • Compliance en beveiliging: Zowel AWS als Azure hebben uitgebreide beveiligingsfuncties en voldoen aan verschillende internationale en industriële normen en certificeringen. Beide providers besteden veel aandacht aan het waarborgen van de beveiliging van hun infrastructuur en diensten.
    • Ondersteuning voor hybride cloud: Microsoft heeft sterke hybride cloudmogelijkheden met diensten zoals Azure Stack, Azure Arc en Azure Storage Gateway. AWS heeft ook oplossingen voor hybride cloud met AWS Outposts, AWS Snowball en AWS Storage Gateway. Beide providers hebben oplossingen om lokale omgevingen te integreren met hun respectievelijke cloudplatforms.
    • Geografische aanwezigheid: AWS heeft momenteel een groter aantal geografische regio’s en Availability Zones dan Azure, wat betekent dat het meer wereldwijde dekking biedt. Microsoft Azure breidt echter snel uit en voegt regelmatig nieuwe regio’s toe.

     

    Uiteindelijk hangt de keuze tussen AWS en Microsoft Azure af van je specifieke behoeften, technologische vereisten en bedrijfsdoelen. Het kan nuttig zijn om een grondige evaluatie van beide platforms uit te voeren, rekening houdend met factoren zoals kosten, prestaties, compatibiliteit, ondersteuning en toekomstige groeiplannen.

    In welke sectoren wordt vaak gebruikt gemaakt van AWS? 

    • Technologie en startups: Technologiebedrijven en startups gebruiken AWS voor het bouwen, schalen en beheren van hun applicaties, producten en diensten. AWS helpt hen om snel te innoveren, hun kosten te beheersen en de time-to-market te verkorten.
    • Financiële dienstverlening: Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen maken gebruik van AWS voor het hosten van applicaties, gegevensopslag, gegevensverwerking en het uitvoeren van analyses. AWS voldoet aan verschillende compliance-eisen en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties die belangrijk zijn voor de financiële sector.
    • Gezondheidszorg en biowetenschappen: Ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, medische onderzoeksinstellingen en biotechbedrijven gebruiken AWS om patiëntgegevens op te slaan, analyses uit te voeren, machine learning-modellen te bouwen en medische toepassingen te ontwikkelen. AWS voldoet aan HIPAA en andere regelgevende normen die relevant zijn voor de gezondheidszorgsector.
    • E-commerce en detailhandel: E-commercebedrijven en retailers gebruiken AWS om hun websites, applicaties en infrastructuur te hosten en te beheren. AWS helpt hen bij het schalen van hun activiteiten, het analyseren van klantgedrag en het verbeteren van hun aanbod.
    • Overheid en openbare sector: Overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties gebruiken AWS voor het hosten van hun applicaties, gegevensopslag en gegevensverwerking. AWS GovCloud (US) is specifiek ontworpen om te voldoen aan de strikte compliance- en beveiligingsvereisten van overheidsinstellingen.
    • Media en entertainment: Omroepen, uitgevers, game-ontwikkelaars en contentcreators gebruiken AWS voor het hosten van applicaties, het streamen van video’s, het bouwen van games en het beheren van digitale content. Diensten zoals Amazon CloudFront, AWS Elemental en Amazon GameLift zijn speciaal ontworpen voor mediabedrijven en content delivery.
    • Energie en nutsbedrijven: Energie- en nutsbedrijven gebruiken AWS voor gegevensopslag, gegevensverwerking en het analyseren van energieverbruik en operationele efficiëntie. AWS biedt ook diensten die helpen bij het bouwen van IoT-oplossingen voor het monitoren van energie- en hulpbronneninfrastructuur.