5 boeken die elke developer moet gelezen hebben

Freelance opdracht

Door Reinhardt Haverans

Boeken zijn een grote bron van kennis en wijsheid. Helaas zijn er tegenwoordig maar weinig mensen die boeken lezen. Een programmeur die boeken leest is een nog zeldzamere verschijning, hij vertrouwt meestal op de zoekresultaten van het internet om antwoorden te vinden.

Technologie verandert snel en gaat sneller vooruit dan ooit in de geschiedenis van de mensheid. Elke paar maanden komen er nieuwe programmeertalen en tools bij, die de ultieme oplossing voor alle tekortkomingen van bestaande talen, tools en methodologieën willen zijn.

De waarheid is dat vele grote geleerden van de voorbije jaren reeds dezelfde problemen zijn tegengekomen en de beste manieren hebben bedacht om ze op te lossen. De tactieken om de problemen te benaderen en op te lossen zijn vastgelegd in enkele prachtige boeken.

Hier is een selecte verzameling van boeken die ontwikkelaars zouden moeten lezen.

The Pragmatic Programmer

The Pragmatic Programmer

Een pareltje van een boek! Dit is geen gewoon programmeerboek met code, code en nog eens code. In feite gaat dit boek helemaal niet over een bepaalde programmeertaal: de inzichten in dit boek zijn van toepassing op alle programmeertalen.

De inzichten in dit boek strekken zich uit over een aantal interessante gebieden zoals “tracer bullets,” een verscheidenheid aan exploratief programmeren, code schrijven die code schrijft, views scheiden van modellen, dure tools produceren geen betere ontwerpen, het ontwikkelen van een geweldig team, het managen van verwachtingen, het vermijden van dubbele kennis etc…

Dit boek zal niet alleen je codeergewoonten veranderen, het zal ook je persoonlijkheid als programmeur veranderen. Het staat vol met praktische adviezen om het beste uit zowel u als uw code te halen.

Ook inbegrepen is een pamflet dat de tips en checklists samenvat.

The Mythical Man-month: Essays on Software Engineering

The Mythical Man-month: Essays on Software Engineering

Een klassieker, die door velen in de software-industrie als de bijbel wordt beschouwd. Het werd voor het eerst gepubliceerd in de jaren 1970, maar elk woord klinkt nu meer accuraat dan ooit tevoren!

Heb je onderstaande ooit eerder gehoord? Het kwam allemaal uit dit boek!

  • “All programmers are optimists: All will go well.”
  • “Adding manpower to a late software project makes it later.”
  • “Bearing of a child takes nine months, no matter how many women are assigned.”
  • “An omelette, promised in two minutes, when not ready in two minutes, the customer has two choices – wait or eat it half-cooked. Software customers also have the same choices.”

Het is jammer dat we jaar na jaar dezelfde fouten maken in software ontwikkeling. Een must read voor elke project manager en ontwikkelaar.

Zoals de titel al zegt, is het een verzameling essays. En een verdomd goede ook nog. Het enige minpuntje van het boek zijn de verwijzingen naar 25 jaar oude technologieën. Maar dat neemt niets weg van de essentie van het boek.

Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship

Clean Code A Handbook of Agile Software Craftsmanshi

Ooit naar iemands code gekeken en gedacht “Oh mijn God, wat is dit?” Wees gerust, die iemand heeft Clean Code niet gelezen.

Een episch boek over software vakmanschap. Het boek vertelt je niet alleen hoe je goede code schrijft, maar ook een effectieve manier om software development te ontwikkelen en te benaderen. Het zal je kijk op werk zeker veranderen.

Het boek beschrijft de principes, patronen, en praktijken van het schrijven van clean code. Verschillende case studies over het opschonen van code zijn waardevolle lessen voor elke ontwikkelaar.

Merk op dat alle voorbeelden in dit boek in Java zijn, hoewel de kennis kan worden toegepast op elke programmeertaal.

Onder de boeken die in deze post zijn opgenomen, is dit een vrij nieuwe verschijning, die misschien meer aanslaat bij de jongere ontwikkelaars.

The Clean Coder: A Code of Conduct for Professional Programmers

The Clean Coder: A Code of Conduct for Professional Programmers

Het tweede boek van Rob Martin in deze lijst. Wij raden u aan dit boek te lezen na “Clean Code”. Terwijl “Clean Code” over de code gaat, gaat dit boek over de “Coder”.

Het boek verkent onderwerpen die programmeurs vaak negeren.

  • Wat betekent professioneel programmeur zijn?
  • Hoe je te gedragen als een echte software vakman?
  • Omgaan met conflicten en strakke schema’s
  • Hoe je tijd te beheren?
  • Hoe kun je je vaardigheden uitbreiden?
  • Wanneer “Nee” zeggen?
  • Het vermijden van een burn-out

Misschien ben je het niet altijd eens met de auteur, maar het geeft stof tot nadenken. Het is misschien niet wat je verwacht, maar misschien wel wat je nodig hebt.

Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Refactoring: Improving the Design of Existing Code

Hoe hard je ook probeert, de code die je aflevert zal niet de meest optimale zijn tenzij er verbeteringen in worden aangebracht. Refactoring moet worden uitgevoerd, zelfs als het werkt zoals verwacht.

Het boek begint met algemene principes van refactoring: waarom en wanneer te refactoren, hoe het management te benaderen over refactoring etc. Het boek neemt je mee door een tour van hoe de verbeteringen te realiseren.

  • Wat zijn de indicatoren van “code smell” in de code?
  • Hoe structureer je klassen, methodes en andere logische stukken?
  • Unit tests voor uw code
  • Hoe verplaats je functies van het ene object naar het andere?
  • Refactoring gereedschappen

Een must read boek voor iedereen over hoe je je bestaande code kan verbeteren. Merk op dat alle codevoorbeelden in Java zijn, maar dat mag je er niet van weerhouden om vandaag nog een exemplaar te pakken te krijgen!

 

Ken jij nog andere boeken die je zou aanraden aan collega developers?
Laat het ons weten via reinhardt.haverans@juvo.be

Bron: https://elu.nl/10-classic-books-every-serious-programmer-should-read/