Data Science Consulting

Wat is data science consultancy?

Data science is gebaseerd op wetenschappelijke methodes om inzichten te halen uit allerlei soorten data (zowel gestructureerd als ongestructureerd).

Data science consultancy gaat verder dan typische rapportering en geeft je als bedrijf meer inzicht in je data. Dankzij deze extra kennis kan je datagedreven en gefundeerde beslissingen nemen.

Grosso modo bestaat een data science project uit 2 belangrijke stappen:

  • strategievorming
  • ontwikkeling van modellen
Data Science consulting - Juvo

Waarom data science?

Met data science kan je data crunchen, bewerken, analyseren en integreren om zo nieuwe inzichten te krijgen. Data scientists maken gebruik van Artificiële Intelligentie en Machine Learning om zo patronen te ontdekken die met klassieke rapportering moeilijk te vinden zijn. Samen met data engineers realiseren data scientists een data platform waar je deze inzichten makkelijk kan industrialiseren en consumeren.

Wat doet een data science consultant voor jouw bedrijf?

De data science consultant zorgt ervoor dat je de juiste data gebruikt en dat je jouw data inzet om stappen voorwaarts te maken. Ze onderzoeken de data die in jouw organisatie aanwezig zijn, en kijken verder naar data waarover je niet beschikt maar die jou wel een meerwaarde opleveren.

Strategie uitzetten

Data strategie consultants (data strategists) zetten een datastrategie voor je uit. Ze gaan na wat je precies wilt bereiken, welke gegevens je daarvoor moet verzamelen en hoe je die best verzamelt. Ook adviseren ze hoe je die data optimaal bewaart en beschermt. En natuurlijk hoe je die oplossing implementeert.

Ontwikkeling

Naast het strategische luik van data science is er ook het IT-gerichte. Data science consultants ontwikkelen en bouwen state of the art data producten en interne tools. Vaak gebruikte technologieën zijn scripting (Python, R), SQL in combinatie met cloud platformen als Databricks, Snowflake of Azure ML.

Data Science consultant rol - Juvo

Wat is de rol van een data science consultant?

De rol van een data science consultant is veelomvattend.

Waardecreatie

Data science consultants (onder)zoeken nieuwe kansen die je omzet doen groeien en je prestaties verbeteren. Ze identificeren mogelijkheden voor waardecreatie door analytics en data science. Zo verbeteren ze bijvoorbeeld je klantgerichte activiteiten en aanbod of optimaliseren ze je interne processen met datagestuurde inzichten.

Gegevensbronnen ontsluiten

Databronnen die data science consultants gebruiken zijn o.a. bestaande bronnen zoals je crm-systeem maar evengoed data van andere providers of gegevens uit je IoT-apparatuur. Data scientists kunnen naast gestructureerde data ook ongestructureerde data verwerken (bvb camera beelden, images, documenten, etc.).

Modellen ontwikkelen

Data science consultants bouwen nieuwe modellen. De inzichten die daaruit voortvloeien dienen als basis voor het actieplan waarin ze zowel proces- als technologische veranderingen opnemen.

Optimalisatie data governance en IT-infrastructuur

Een langetermijnvisie is belangrijk. Daarom hebben data science consultants oog voor langdurige en blijvende prestatie verbeteringen. Ze bouwen en optimaliseren je data governance en IT-infrastructuur.

Een JUVO data science consultant in je organisatie

De aard van jouw organisatie en welke stappen jij wilt zetten, bepalen de opdracht van de data science consultant. Ook geeft de JUVO data science consultant je advies over hoe je nog meer uit je data haalt.
De data science consultants van JUVO werken voor alle soorten bedrijven en sectoren: openbare instellingen, commerciële organisatie en non-profit.

JUVO is data driven in hart en nieren. De brede en diepgaande kennis over dataverzameling, analyse en rapportering is dan ook onze basis. Door voortdurend te investeren in opleiding en door onze doorgedreven interne kennisdeling zijn JUVO-consultants altijd mee met veranderingen op de markt, nieuwe tools en methoden.

Aan de slag als Data science consultant

JUVO is steeds op zoek naar gekwalificeerde data science consultants om mee te bouwen voor onze klanten. Ontdek onze vacatures en leer je nieuwe collega’s kennen.

Hoe verloopt de opdracht?

Een Data Science consultancy project volgt drie belangrijke stappen: Enable, Build en Optimize.

Enable

De eerste stap is Enable. We gaan na welke data je al hebt, wat je ermee doet en vooral hoe je er nog meer uithaalt.

Build

De tweede stap is Build. We bekijken wat je mist om het inzichtelijke aan het operationele te koppelen en welke expertise ontbreekt binnen jouw organisatie. We ontwikkelen de nodige applicaties en verzamelen jouw data op een JUVO-platform.

Optimize

De derde en laatste stap is Optimize. We optimaliseren je data en je ICT-infrastructuur. Je krijgt nieuwe inzichten waarmee je je bedrijf naar een hoger niveau tilt.

Resultaat? Jij behaalt je doelen, sneller en efficiënter.

Data Science consultancy opdracht - Juvo

JUVO data science consulting proces

De juiste data science consultant op de juiste plaats. Dat vinden we belangrijk, voor jou als opdrachtgever én voor onze consultants. 

BI consulting - Kennismaking

Kennismaking

We maken graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. We voeren een transparant gesprek waar vragen aan bod komen zoals: wat heb je nodig? Wat wil je bereiken? Wat is jouw bedrijfscultuur? Wat wil je weten over JUVO en data science consultancy?

BI consulting - Offerte

Offerte

Op basis van onze kennismaking, jouw verwachtingspatroon en doelstellingen maken we een offerte voor jouw data science consultancy. Ook selecteren we de consultants die bij jou passen.

BI consulting - Samenwerking

Samenwerking

Na jouw goedkeuring van de offerte beginnen we er samen aan. De JUVO data science consultants ondersteunen je team, werken een project af of kijken mee wat er beter kan. Een aanpak op maat die loont. De samenwerking is zowel op lange als korte termijn mogelijk.

Welke eigenschappen bezit een Data science consultant?

  • hebben een uitgebreide en grondige kennis van scripting talen als R of Python
  • zijn bedreven in statistiek
  • ontwikkelen en interpreteren ML-algoritmes en -modellen op hoog niveau
  • weten alles af van frameworks en databibliotheken
  • denken oplossingsgericht
  • hebben ervaring in cloud platformen (AWS, GCP, Azure) om grote hoeveelheden data te verwerken.

Vacatures data science consultancy

Spreekt de functie van data science consultant bij Juvo jou aan? Goed nieuws! Bij Juvo zoeken we steeds naar nieuwe data science talenten om ons team te vervolledigen. Bekijk dus zeker onze vacaturepagina en wie weet ben jij onze nieuwe collega!

Hoe word je data science consultant?

Om data science consultant te worden, verwacht men doorgaans dat je een opleiding Computerwetenschappen of Toegepaste Informatica hebt genoten. Andere studierichtingen, gerelateerd aan het data science veld komen ook in aanmerking. Aangezien Data science een steeds evoluerend veld is, is het belangrijk dat je de laatste technologische innovaties weet bij te houden. Verder verwacht men bij bepaalde functies dat je enkele jaren relevante werkervaring op de teller hebt staan.

Zo deden onze consultants dat