Case Utilities sector

Klant

Prominente speler in de Belgische energiemarkt

Zo hebben we geholpen

Build, Optimize

Hoe kunnen we jou helpen?

Laat het ons weten

Cloud migratie en gegevensbeheer in de energiemarkt

In de competitieve energiemarkt heeft onze klant een strategische stap gezet met het migreren van hun bedrijfstoepassingen naar de cloud. Dit project ging verder dan alleen het verplaatsen van bestaande systemen; het omvatte een update en overdracht van kritieke bedrijfsprocessen naar een meer schaalbare en efficiënte cloudomgeving.

We hebben deze transitie ondersteund met onze expertise in data engineering en cloudtechnologieën. Onze inzet omvatte het benutten van diverse databronnen zoals lokale Oracle-databases, S3-data en de integratie van Snowflake voor data-inname. Een belangrijk aspect van ons werk was het beheren van klantgegevens uit een ERP-pakket, inclusief abonnementsdetails en betalingsgeschiedenissen, en het integreren van deze gegevens in een lokale datawarehouse. Dit leverde onze klant actiegerichte inzichten op voor het verbeteren van hun dienstverlening en klantrelaties.

In dit project hebben we een sleutelrol gespeeld in het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen van onze klant en het waarborgen van een soepele overgang naar de cloud. Onze bijdrage heeft geholpen om de positie van onze klant in de energiemarkt te versterken door onze uitgebreide kennis van cloudmigratie en gegevensbeheer.

Wat betekent dat concreet?

 • Strategie voor Next Best Offer

  De geavanceerde data-oplossingen van onze klant hebben een revolutie teweeggebracht in hun verkoopstrategie, waardoor ze met groot succes een reeks diverse producten kunnen aanbieden. Naast hun traditionele elektriciteitsdiensten, omvat hun portfolio nu ook aantrekkelijke opties zoals gas, geavanceerde zonnepanelen en hoogwaardige centrale verwarmingseenheden. Deze uitbreiding van het productaanbod heeft een aanzienlijke impact gehad, waardoor onze klant een vooraanstaande positie in de markt heeft kunnen versterken en hun klantenbasis aanzienlijk heeft kunnen uitbreiden.

 • Optimalisatie van Gegevensverwerking

  Door het kiezen van robuuste technologische omgevingen zoals Spark, zorgde het project voor schaalbaarheid en paraatheid voor grote datavolumes. Deze keuze was doorslaggevend bij het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van verwerkingssnelheid en databasebelastingbeheer.

 • Beveiliging en Naleving

  Gegevensbeveiliging en privacy waren van het grootste belang, met toegang tot gegevens strikt beperkt tot wat nodig was voor het project. Het gebruik van omgevingen zoals Docker, Airflow en GitLab zorgde voor een veilige en conforme workflow.

 • Gebruikte Technologie

  • Data-opslag en Verwerkingsplatforms: Dit project maakt gebruik van een combinatie van Airflow, Spark, Docker, en AWS voor efficiënte opslag, terwijl Snowflake ingezet wordt voor gestroomlijnde en efficiënte dataverwerking.
  • Data-ops Technieken: Centraal in dit project stond het verfijnen van clusterprestaties en een strategische verschuiving van Python naar Spark, wat heeft geresulteerd in aanzienlijk betere prestaties en een hogere modulariteit van de systemen.
 • De ROI voor onze klant

  • Het project bracht significante voordelen voor onze klant, waaronder:
   • Kostenbesparing: Dankzij de geautomatiseerde aanpak van het commissiesysteem waren er minder manuren nodig, wat leidde tot aanzienlijke kostenreducties binnen onze klant zelf. De vermindering in benodigde FTE’s droeg bij aan de algehele efficiëntie van het bedrijf.
   • Foutenreductie: De automatisering van berekeningen en processen binnen het commissiesysteem zorgde voor een aanzienlijk lagere foutmarge. Dit verbeterde niet alleen de nauwkeurigheid van de commissieberekeningen, maar ook de betrouwbaarheid van de uitbetalingen.
   • Bedrijfsuitbreiding: De verbeterde strategie voor de ‘next best offer’ leidde tot een toename in de verkoop van aanvullende producten. Dit diversifieerde de inkomstenstromen van onze klant en droeg bij aan verdere groei van het bedrijf.

Een prominente speler in de Belgische energiemarkt, dit bedrijf is gespecialiseerd in elektriciteitsproductie en -levering. Het is een belangrijke speler in de sector, met een aanzienlijk aandeel van de markt. In december 2022 had het bedrijf een geïnstalleerd vermogen van 2.269 MW, wat neerkomt op ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van een grotere, internationaal erkende energiegroep, speelt een cruciale rol in de energievoorziening en -innovatie in het land.